Proč pláčeme v den Ášúra?

12.09.2011 17:57

 

 Proč ší'ité pláčí na Ášúra, v den kdy u Karbalá zemřel mučednickou smrtí vnuk Proroka Muhammada (sawaws) Imám Husajn (as) ?



Plakat pro někoho, koho milujeme, je normální  přirozená věc. Prorok Muhammad (sawaws) přece plakal mnohokrát během svého života, když ztratil někoho, kdo mu byl drahý. Plakal také nad smrtí Husajna, o které věděl velmi dobře prostřednictvím Archanděla Gabriela (sa).
Když vidíme utrpení lidí, nespravedlnost na světě, utrpení muslimů, tak normální člověk s kouskem citu pláče. Je to přirozený instinkt a ukazuje naše měkké sdrce, ten kdo vidí utrpení kolem sebe a ani to s ním nepohne, má srdce z kamene, takový člověk se snad ani nemůže nazývat věřícím.
 
Když známe událost v Karbalá, nemůže nás to přece nechat chladnými,  navíc když šlo  o vnuka Proroka (sawaws). Imám Husajn odmítl uznat tyranské vládce  a obětoval svůj život pro Islám. Bojoval proti útlaku a ochránil  náboženství svého dědečka ( sawaws) před jistou zkázou v rukou Jazída ibn Muáviji,a takto ukázal světu lekci o svobodě a spravedlnosti a pro muslimy je tím největším příkladem postavení se proti útlaku a tyranii.
 
Oživování si této události každý rok nám připomíná boj Imáma  Husajna (as) za spravedlnost a za pravdu a je to pro nás inspirací....když studujeme tuto událost a chování rodiny Imáma Husajna( a.s.) v tak těžké situaci, dává nám to lekce v islámu: jak čelit agresi a nebýt přitom agresívní a nespravedlivý, udržovat modlitbu i v nejtěžší chvíli a mnoho dalších. Je to zhusťěná lekce učení Qur'ánu. Kdo chce rychle znát, jaký je islám, měl by si přečíst o události v Karbalá, stačí jediná bitva.
 
Vzpomínání na tuto událost oživuje a očisťuje duši a posiluje víru.


Světlo Husejnova příkladu hluboce osvítilo i neislámský svět.

 

Drazí sunnitští bratři a sestry, proč Husajn nenašel cestu do vašich srdcí, webových stránek a pátečních kázaní?


Cožpak není historicky doložený fakt uznávaný sunnitskými i ší'itskými učenci, že Imám Husajn svou mučednickou smrtí v Karbalá vzkřísil naše náboženství Islám, kterému hrozil zánik?

 


 
Allahuma salli ala Muhammad wa ali Muhammad